Cum să-ți înveți copilul să gândească „outside the box”?

„Think outside the box” = gândire nestandartă, fără prejudecăți, fără convingeri limitative. Gândire liberă, deschisă, „multiopțională”.

DSC05143.jpgÎnvățând copilul să gândească liber îl vei ajuta foarte mult să-și dezvolte inteligența emoțională (EQ), să se adapteze mai ușor la orice situație și să fie mai deschis la alte puncte de vedere. Prin aceasta îl vei proteja de certuri, neînțelegeri, conflicte și chiar bullying.

Exercițiile pe care le poți face zilnic cu el sunt foarte simple:

1. Când îți adresează o întrebare, răspunde-i cu întrebarea „Dar tu cum crezi?”. Ex.: „Mami/tati de ce pisica nu zboară?”. Răspunzându-i cu întrebarea „Dar tu cum crezi?”, îi oferi ocazia ca el să gândească, să vadă că e capabil și singur să găsească răspunsul corect și te scutește pe tine de un discurs complex, uneori stânjenitor, deloc pe înțelesul micuțului ;) Un exemplu perfect la acest punct este reclama de mai jos (l. engleză):

2. Cere-i să-ți dea el 3 soluții la orice situație/problemă:

– „Mami/tati, băiețelul nu vrea să se împartă cu jucăria lui” :(
– „Ok, hai să vedem ce soluții avem?”
– „ 1. Să-i dau ceva în schimb; 2. Să aștept să o lase din mână. 3. Să mă joc cu o altă jucărie.” etc.

Prin acest exercițiu îți înveți copilul să găsească rapid soluții și să accepte ușor alte puncte de vedere, că nu există doar un răspuns corect, dar există minim 3. De asemenea, reușești să-i sustragi atenția de la supărare deoarece partea emoțională a creierului se deconectează atunci când e activă partea logică.

cry1

3. Studiați orice ilustrație dintr-o carte și descrieți diferite scenarii. Inventați împreună cel puțin 3 povești care ar relata exact ce se întâmplă în acea imagine. Prin acest exercițiu îi dezvolți imaginația, gândirea critică și îi creezi o hartă mintală mai largă care-l va ajuta, ulterior, să fie mai echilibrat și să găsească ușor limbă comună cu oricine.

Partea și mai bună a acestor exerciții este că și tu vei deveni mai tolerant(ă) și cu un EQ mai ridicat, vei accepta mai ușor părerile diferite de ale tale și vei fi capabil(ă) să găsești rapid soluții la chestii care înainte te copleșeau. Mulțumește-i copilului tău pentru asta ;)

Tu ce părere ai despre gândirea „outside the box” (în afara „cutiei”)? Practici vreun exercițiu din cele 3 enumerate mai sus?

A fi un părinte implicat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău. Pentru mai multe resurse și idei cum poți să te implici în viața copilului tău, înregistrează-te la curs, urmărește-mi contul de Instagram sau blogul www.taticulmodern.md

Iar dacă vrei să mă susții și mai mult, devino patron al proectului „Tăticul Modern” 🤗




Leave a comment

Your email address will not be published.

*