Și micuțul tău pune totul în gură? Ce faci când mănâncă ceva de jos?

j2Poate n-ar fi o problemă dacă ar mânca un covrig pe care tot el l-a scăpat jos, dar de cele mai multe ori e vorba de gunoi și mucuri de țigară ori chiar excremente de animale și păsări.

Copilul e mic și curios. El nu cunoaște diferența dintre ce e voie și ce nu e voie. În plus, nici cuvântul „NU” nu-l prea pricepe și atunci, ce-i de făcut?

j3

Educația în acest sens începe de acasă. Cum numai a început să meargă de-a bușilea, deja îl poți instrui:

1. „În guriță punem doar mâncare și lăptic” (sânul mamei, formula). Îi spui această frază ori de câte ori încearcă să pună alt obiect în gură. De fiecare dată explică-i funcția acelui obiect. „Cheile sunt pentru a descuia ușa, vino să-ți arăt cum se face”.

2. Când găsește mâncare pe jos, nu-i permite s-o mănânce chiar dacă podeaua e curată. Nici tu n-o mânca. Arată-i copilului unde-i coșul cu gunoi și instruiește-l că orice găsește jos – merge la gunoi. Lasă-l să facă acest exercițiu și acasă și în parc, chiar dacă își murdărește mânuțele.

3. Laudă-l și susține-i inițiativa ori de câte ori îți arată că a găsit un gunoi și l-a dus la coș.

j54. Ca să nu pună în gură jucăriile, arată-i cum se poate juca cu ele. Oricum, mereu supraveghează-l când are piese mici prin preajmă.

5. În parc, explică-i funcția oricărui obiect ia în mână. „Gunoi – aruncăm la coș”, „Muc de țigară – aruncăm la coș”, „Pâine, mâncare – lăsăm pentru păsărele”, „Excremente – lăsăm pentru copaci, iarbă” etc. Oferindu-i răspuns la orice curiozitate și explicându-i cu răbdare, el nu va mai fi tentat decât de obiectele pe care le vede pentru prima dată.

6. Fii inventiv(ă). În loc de „NU pune mâna” găsește argumentul pentru care copilul singur să decidă că acel obiect e mai bine să rămână unde este și să nu-l atingă.

j4Acest obicei va trece de la sine când copilul își va satisface curiozitatea. Va dura ceva timp până exercițiile de mai sus vor da roade, dar atât timp cât ești alături de micuț și-l supraveghezi, e OK să-l lași să se „joace” cu tot ce găsește.

Ce te deranjază cel mai mult în acest obicei? Care punct crezi că te va ajuta cel mai mult?

A fi un părinte implicat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău. Pentru mai multe resurse și idei cum poți să te implici în viața copilului tău, înregistrează-te la curs, urmărește-mi contul de Instagram sau blogul www.taticulmodern.md

Iar dacă vrei să mă susții și mai mult, devino patron al proectului „Tăticul Modern” 🤗




Leave a comment

Your email address will not be published.

*