Copilul tău știe să piardă într-un joc sau competiție?

game1Copiii mici nu știu să piardă. Se supără, plâng, fac isterie, aruncă cu obiecte prin casă pentru că sunt copleșiți de emoții și nu știu să-și exprime furia altfel. De ce îi afectează atât de mult, cum să-l înveți să piardă cu demnitate și ce real poți face pentru a schimba acest comportament, vezi în recomandările de mai jos…

game4De ce copilul se întristează când pierde?

  1. Pentru că crede că astfel te dezamăgește, că n-ai să mai fii mândru de el. Punând accent pe ceea ce a făcut bun în acea rundă (cu siguranță găsești ceva) îi demonstrezi că ești oricum mândru de el și-l iubești indiferent dacă câștigă sau pierde.
  2. Pentru că el nu se distrează atunci când se joacă. Se concentrează atât de mult pe victorie, încât stă stresat și se gândește doar la asta. Din cauza presiunii face greșeli, joacă prost și pierde. Iată așa un cerc vicios.
  3. Pentru că are așteptări prea mari. Se axează pe ce și-ar dori să fie și nu pe ceea ce este în realitate. Învățându-l să se concentreze pe experiența în sine, va învăța să savureze procesul și nu rezultatul. Iar în cazul unui rezultat pozitiv, acesta va fi doar un bonus neașteptat.

game2Ce să faci?

  1. Cât e preșcolar oferă-i ocazia să inventeze el diverse jocuri și reguli și joacă după indicațiile sale, chiar dacă le schimbă de la o rundă la alta și doar în favoarea lui. Când începe să meargă la școală, e binevenit să poată să și piardă ocazional.
  2. Transformă experiența de a pierde într-un joc, în experiența de a învăța, excela, deveni din ce în ce mai bun. Pune accentul pe ce nou a învățat din această rundă în care a pierdut.
  3. Amintește-i constant de ce jucați: pentru că petreceți timp calitativ împreună, făcând ceva ce vă place tuturor și nu pentru a vă întrece între voi.
  4. Învață-l să fie în competiție cu el însuși și nu cu colegii de joc. Azi să joace mai bine decât a jucat ieri, mâne mai bine decât azi. Valabil în orice domeniu, nu doar în jocuri.
  5. Ajută-l să-și înțeleagă emoțiile, validează-i-le, dar totodată explică-i că e doar alegerea lui dacă vrea să fie trist pentru că a pierdut, sau vrea să se bucure pentru că a jucat și a petrecut timpul împreună cu tine.
  6. Ca să-l înveți să piardă cu demnitate, învață-l să câștige cu recunoștință. Să mulțumească oponentului pentru joc și să se bucure modest pentru victorie.
  7. Jucați cât mai des pentru ca micuțul tău să aibă șansa să experimenteze și să învețe să piardă. Laudă-l când se poartă frumos și respectuos cu restul jucătorilor și discutați în privat, după joc, momentele pe care consideri că ar trebui de îmbunătățit.

Explică-i că să pierzi, uneori, te ajută să-ți stabilești scopuri, visuri și să muncești intens ca să ajungi la ele. De asemenea, eșecul îl va învăța să-și auto-calibreze aptitudinile și să-și asculte corpul.game5Ce să nu faci?

  1. Evită să-l umilești pentru faptul că nu știe să piardă. Așa este, nu știe și e rolul tău să-l înveți.
  2. Fii atent(ă) cum reacționezi tu atunci când pierzi într-un joc, ratezi o ofertă la job, sau echipa preferată e descalificată. Copilul învață de la tine cum să se comporte în asemenea cazuri.
  3. Evită să-l lauzi excesiv atunci când îi reușește ceva într-o competiție cu alții. Astfel îl motivezi să fie și mai competitiv pentru a fi din nou lăudat și apreciat de tine. Apreciază-l în schimb când e competitiv cu el însuși.
  4. În niciun caz nu simula că ai pierdut și nu-l lăsa pe el să câștige din milă. Prin asta doar vei sublinia faptul că el nu știe să piardă. În schimb, cu fiecare joc pierdut, va învăța din ce în ce mai bine să piardă cu demnitate.
  5. Evită să-l consolezi atunci când se dă în spectacol, face isterie, plânge etc. pentru că-i vei alimenta dorința de a mai face la fel. Poți oricând să-l consolezi când e liniștit și cooperant.

game3Copilul tău cum reacționează când pierde într-un joc de masă, video sau competiție sportivă?

A fi un părinte implicat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău. Pentru mai multe resurse și idei cum poți să te implici în viața copilului tău, înregistrează-te la curs, urmărește-mi contul de Instagram sau blogul www.taticulmodern.md

Iar dacă vrei să mă susții și mai mult, devino patron al proectului „Tăticul Modern” 🤗




Leave a comment

Your email address will not be published.

*