Bio, Organic sau Eco – Ce alegem?

Eu cred că de multe ori ați văzut prin market inscripții de genul : Bio, Organic sau Eco. Și eu. Ce înseamnă ele, prin ce se deosebesc și dacă aceste noțiuni sunt sau nu veritabile, am aflat la un Atelier de Informație și Degustări despre Agricultura Ecologică, moderat de Tamara Șchiopu. Nu îmi amintesc exact cum am ajuns la eveniment, dar îmi amintesc că am fost foarte impresionat de informația pe care ne-au relatat-o acolo. Am fost întîmpinați cu o masă mai originală, plină de bunătăți eco :)

Produse ECO Moldova

Eco_Logo_MoldovaDar să începem cu începutul. În primul rînd Bio, Organic și Eco sunt sinonime, doar că în diferite țări se folosesc termeni diferiți. În SUA se folosește pe larg „organicul”, în Europa mai mult a prins la public „bio”, iar la noi, pentru a promova Agricultura Ecologică, este folosit cuvîntul „eco”. Iată și sigla ECO utilizată în Republica Moldova pentru a marca produsele ecologice made in MD.

În prezent, tot mai multă lume dorește să mănânce sănătos, deci ECO. Din această cauză, mulți producători autohtoni (și nu numai) folosesc inscripția/sigla ECO abuziv și oarecum ilegal.  Adevărul e că la noi în țară produsele cu adevărat ECO sunt puține și trebuie să știi cum să le diferențiezi de cele „non-ECO” ca să nu cazi în capcana marketingului.

De exemplu, laptele de vacă, dacă nu e din lapte praf, producătorul va spune că e ECO, când de fapt, laptele ar fi ECO doar dacă vaca ar fi păscut în aer liber, dacă nu ar fi primit antibiotice de profilaxie, dacă iarba pe care a mâncat-o ar fi fost și ea ECO, dacă ferma ar fi departe de autotrase și alți factori poluanți etc. Toate aceste aspecte sunt reglementate de Companiile de Certificare.

Prin ce se deosebesc producătorii ECO de alții?

  • Produsele ecologice nu conțin hormoni, organisme genetic modificate, aditivi sau coloranți sintetici;
  • Toate resturile vegetale sunt reutilizate, reciclate, folosite ca îngrășăminte;
  • Terenul agricol cu destinație ecologică trebuie să fie înconjurat de o fîșie de gard viu de ~ 3 m lățime;
  • Pe acest teren trebuie cultivate cît mai multe tipuri de culturi, pentru a avea o diversitate cît mai mare de plante. În așa mod scade riscul de apariție a dăunătorilor și implicit nu se utilizează insecticide. Biodiversitatea este foarte importantă!

Un agricultor nu poate crește produse ecologice chiar din primul an de activitate, există o perioadă de conversie care durează în medie 3 ani. Între timp, el activează ca și orice alt agricultor ecologic, doar că nu deține certificatul ECO. În schimb, în toată această perioadă, agricultorul este inspectat de compania de certificare și abia după ce trece cu bine de perioada de conversie, el poate primi certificatul și folosi sigla ECO pe ambalaje și etichete, indicînd și numărul unic de certificare. Chiar și după certificare el este inspectat periodic pentru a confirma că produsele sale sunt în continuare ECO și respectă toate cerințele.

Mai jos vedeți sigla Uniunii Europene pentru produsele BIO: o frunză din steluțe albe încadrată într-un dreptunghi verde.

UE_Certicate_Eco

Pe lîngă sigla UE trebuie să fie indicat și codul unic de certificare + logotipul companiei de certificare (RSPO). În așa mod, în caz de dubii, consumatorul poate contacta compania de certificare și verifica dacă produsul respectiv este într-adevăr ceritificat BIO/ORGANIC/ECO.

Încă un moment curios, niciun producător ECO, onest, nu va garanta lipsa nitraților în produsele sale. Nu există produse fără nitrați, există produse ECO care au un grad redus de reziduuri, comparativ cu produsele similare de pe piață. Aceasta depinde foarte mult de situația mediului înconjurător: de ploi, vînt, poluarea aerului, pamîntului etc. Mai jos sunt niște date curioase despre reziduurile din produsele ecologice în raport cu cele obișnuite:

Pesticide: de 550 ori mai puține în FRUCTE, de 700 ori mai puține în LEGUME;
Metale grele: doar din mediul ambiant;
Antibioticele: se utilizează doar în cazuri extreme, în nici un caz nu se permite folosirea lor în scop profilactic;
Nitrați: cu 10-40% mai puțin.

Așa arată Certificatul de Conformitate la noi în țară și fiecare producător ECO va fi mai mult decît fericit să îl prezinte la cerere, căci a muncit extrem de mult ca să-l obțină :)

Certificat Eco Moldova Exemplu

Pentru producători a fi ECO e o adevărată filozofie, nu doar plăcerea de a practica Agricultura Ecologică.

Unde putem cumpăra produse ECO?

Dacă încercați în market, cu siguranță veți găsi produse certificate ECO, însă de import. Produse fabricate în Moldova nu prea veți găsi pentru că, de regulă, produsele ECO sunt mai scumpe și producătorilor locali le e mai rentabil să le exporte peste hotare, unde sunt apreciate, decît să le vîndă pe piața internă la prețuri mici.

De curînd, pentru produsele noastre s-a lansat un site, acolo găsiți mai multă informație despre producătorii ECO din Moldova.

Iată cîteva exemple de producători ECO de la noi:

Produse_Eco_Moldova

Aici vedem și codul unic de certificare, doar că sigla e veche:

Aronie

Informații utile pe care le-am mai aflat la atelier:

  • în R. Moldova sunt în jur de 60 de producători certificați ECO, mulți dintre ei lucrează doar pentru export. Aici produsele lor pot fi vîndute doar la preț de produse obișnuite, ceea ce nu este rentabil;
  • produsele ECO sunt de obicei cu 20-40% mai scumpe decît cele obișnuite;
  • anul acesta a fost lansată campania „EcoLocal 2015-2017” pentru promovarea producătorilor ECO din R. Moldova;
  • uneori producătorii certificați nu plasează sigla ECO și compania de certificare pe etichetă din lipsa spațiului, dar la cerere pot prezenta certificatul de conformitate;
  • din păcate, în R. Moldova nu există mecanizme ce ar interzice folosirea inscripției eco/bio/organic. Noroc de certificare, aceasta permite verificarea oricărui producător dacă este sau nu ECO. Iată un exemplu de marketing (fără certificare):

ProdusPurEcologic

În altă ordine de idei:

  • vinurile „Equinox” sunt certificate ECO încă din 2013, însă procesul de producție ECO l-au început în 2006, doar că atunci certificarea era mai scumpă;
  • legumele trebuie consumate doar în sezon, dacă găsim în vînzare legume care în mod normal nu cresc în acea perioadă a anului, atunci ele cu siguranță nu sunt ECO;
  • conform certificării ECO este nevoie de 1 ha de pămînt pentru un cap de vită, ca acestea să pască în voie și să beneficieze de mișcarea necesară;
  • pentru a crește animale ECO, trebuie ca și mîncarea acestora să fie ecologică;
  • doar 0,5% din terenurile agricole ale Moldovei corespund cerințelor agriculturii ECO.

Pe scurt despre „Natural”:
„Natural” nu înseamnă ECO. Produsul poate fi într-adevăr natural, dar nu are certificatul ECO, respectiv condițiile în care a fost crescut acel produs s-ar putea să nu fie în conformitate cu cerințele companiilor de certificare. Natural mai mult se referă la faptul că produsul nu a fost modificat genetic, dar poate a fost crescut cu pesticide sau antibiotice. Așa că aveți grijă ce cumpărați și atenție la ce scrie pe ambalaje.

Cam acestea au fost ideile cele mai interesante de la atelier, sau cel puțin cele pe care le-am memorizat eu :) Cu această ocazie vă îndemn pe toți (bloggeri în deosebi) să promovați cît mai mult și mai des consumul produselor ECO. Dați un Share acestui articol dacă vă pasă și încercați să consumați cel puțin un produs ECO made in MD. Familia noastră deja a început!




Leave a comment

Your email address will not be published.

*