Bagajul de maternitate sau…

Încă 5 lucruri utile pe care nu le găsești pe nicio altă listă!

bagaj

La fel ca toate mămicile și soția mea a cercetat îndelung cum să facă bagajul de maternitate și ce lucruri indispensabile trebuie să-și ia la naștere. În practică, însă, am realizat că ar mai fi cîteva de trecut în listă, lucruri care chiar nu pot fi opționale sau „uitate” acasă. Iată care au fost acestea:

1. Apa termală (spray). În timpul travaliului a fost cel mai eficient remediu pentru ea. Indiferent de anotimp, zi sau noapte, travaliul poate fi destul de epuizant, așa că e vital ca organismul să fie hidratat corespunzător. De obicei mămicile își iau o sticlă cu apă, dar atunci cînd pur și simplu nu mai au forță să ducă sticla la gură, ajută spray-ul. Aplicat și pe față, și pe limbă, și pe tot corpul dă senzația unei ploi de vară și le ajută să facă față unei noi contracții. Atunci cînd apa termală e o opțiune prea scumpă, merge și un sifon obișnuit cu apă rece.

2. Ceai în termos. Asta a fost prima poftă și dorință a soției după ce a născut. După atîta respirat adînc și împins a ieșit din sala de nașteri cu o voce ca după un concert rock :) Avea nevoie (sau poftă) de un ceai călduț, cu lămîie și miere. Deși era sfîrșit de noiembrie și ora 3 noaptea, a cerut să i se aducă de acasă termosul cu ceai (noroc de fratele meu);

3. Mîncare. Poate e ultimul lucru la care te gîndești atunci cînd îți faci bagajul de maternitate, însă prinde tare bine. Soția a născut noaptea și după ce totul s-a terminat, i s-a făcut extrem de foame. Așa o foame ca în studenție, de parcă nu mîncase de 3 zile. E clar că la maternitate te hrănesc (ziua), iar a doua zi toți vizitatorii îți aduc cîte ceva, dar pînă atunci… Pune un pachet cu biscuiți (covrigi, chifle) la fundul genții, cine știe, las’ să fie, măcar pentru soț ;)

4. Car seat (scoică). Nici o listă pentru maternitate nu îmi amintea de cel mai important lucru pînă la urmă: cum aduci bebelușul acasă? În brațe? Cel mai sigur este un scaun special pentru nou născuți (măcar și împrumutat sau luat în chirie), daca nu, măcar o geantă port-bebe pe care să o aranjezi pe bancheta din spate. În brațe nu e o opțiune! În primul rînd pentru că nu este sigur (ba chiar e ilegal), în al doilea – pentru că o femeie care tocmai a născut, puțin probabil să poată sta așezată. M-am bucurat să aflu că peste hotare, nu te lasă să iei bebelușul acasă dacă nu ai un car seat instalat. Mai mult, cei de la maternitate se asigură că ai idee să-l montezi/demontezi și să pui copilul în el. Mi se pare o practică foarte bună și demnă de urmat.

5. Soțul (sau cine te cunoaște cel mai bine). Să ai pe cineva alături în acele momente – e vital! Începînd cu internarea, cînd numai de interogatoriu nu-ți arde și terminînd cu căratul sacoșelor după tine dintr-un salon în altul. Nemaivorbind de alergatul la farmacie după bahile, sau acasă după termos. În cazul nostru, eu am fost cel care a avut grijă și ca totul să decurgă conform planului nostru de naștere. Eu am ghidat-o în travaliu, am respirat odata cu ea, îi schimbam compresul rece de pe frunte și-o dădeam cu spray între contracții. Tot eu am tăiat cordonul și am urmărit toate manipulările la care era supus Cristi ca nou-născut, iar în rezerva în care am fost cazați, am fost și tată, și bonă, și asistent personal. Am stat toate cele 3 zile și nopți cu soția în spital și nu-mi imaginez cum se descurcă alte femei singure. Acest punct l-aș trece primul pe listă și în bagaj! :)

Naștere ușoară tuturor mămicilor și copii sănătoși să aveți!!!

Mai multe detalii despre ce cred eu despre asistarea taților la naștere, vezi aici.




Leave a comment

Your email address will not be published.

*