Și copilul tău aruncă diverse obiecte prin casă? Iată ce poți să faci…

78814247_4x3.jpg.pagespeed.ce.iQ85C061WX

Când părinții vorbesc despre aruncare, deseori se referă la disciplină: Cum îl învăț pe copilul meu să nu arunce mâncare, jucării sau alte obiecte pe jos? Însă abilitatea de a arunca este esențială pentru dezvoltarea micuțului și e important ca el să o practice cât mai mult.

De ce este importantă aruncarea?

Pentru că ajută la dezvoltarea următoarelor domenii:

Mișcarea integrată – Aruncarea este o oportunitate pentru copii de a implica întregul corp, ea necesită echilibru, planificare și executarea mișcărilor într-un mod secvențial și coordonat.

Coordonarea mână-ochi – Învățarea aruncării implică o practică continuă de coordonare mână-ochi.

Bazele gravitației – Aruncarea este prima lecție de gravitație a unui copil, deoarece învață că atunci când aruncă ceva, obiectul ajunge întotdeauna jos. De asemenea, copilul descoperă că bilele ricoșează, iar pietrele nu și că o bucată de pâine aterizează pe podea intactă în timp ce un iaurt se împrăștie.

Abilități bilaterale – Aruncarea corectă (în jurul vârstei de 4 ani) necesită multă practică în a folosi partea opusă a corpului într-un mod coordonat.

Percepție vizuală și control – Aruncarea cu precizie a unui obiect implică măsurarea distanței față de țintă și câtă putere este necesară pentru a o atinge.

Sport și sănătate – Copiii care stăpânesc aruncarea sunt mai predispuși la activități fizice, iar aceasta este strâns legată de starea de sănătate pe tot parcursul vieții.

Abilități sociale – Jocurile care implică aruncarea sunt esențiale pentru micuți deoarece ei deprind abilități precum negocierea, preluarea (ștafetei) și lucrul în echipă.

Iată ce poți să faci pentru a împăca pe toată lumea

shutterstock_96959993

Pregătiți împreună o cutie cu obiecte care sunt OK pentru a fi aruncate: jucării moi, mingi ușoare, cuburi din spumă, ciorapi împăturiți etc. Apoi aruncați obiectele într-un coș, de la diferite distanțe, înălțimi, viteză etc. Explică-i că atunci când simte nevoia să arunce cu obiecte, poate oricând veni în acel loc și arunca doar obiectele din acea cutie.

Dacă totuși e atras de un obiect nou, interzis, explică-i de ce nu e voie să-l arunce, după următorii pași:

  1. Conectează-te cu copilul

„Acest obiect este greu/ tare/ ascuțit/ din sticlă, ar pute răni pe cineva dacă îl arunci”.

Evită să spui că e ultimul iPhone și e scump, pentru că-i transmiți că obiectul e mai prețios decât copilul și nu-i OK.

  1. Impunerea limitelor

„Nu te pot lăsa să arunci acest obiect. E periculos. Poți în schimb să-l ții în mână sau să te joci cu el, aici, pe podea.”

Preferabil să fii alături de copil când se joacă cu ceva ce poate strica, sau se poate răni.

  1. Consecințe logice

„Dacă nu reușești să te joci în siguranță cu acest obiect, îl voi pune într-o parte, deocamdată. Siguranța în primul rând”.

E important să fie o limită în timp, nu „pe viață”. E interzis să se joace cu foarfeca/cuțitul acum cât e mic, dar e OK să le folosească mai târziu, când o va putea face în siguranță.

20075a

  1. Acceptarea reacțiilor copilului

„Văd că ești trist că am luat obiectul. E greu de acceptat, înțeleg. Siguranța în primul rând”.

E important să-l înveți de mic, despre siguranță și priorități. Repetă-i cât mai des „Siguranța în primul rând”.

  1. Pune-ți întrebări

Oare copilul aruncă acel obiect pentru că încearcă să se conecteze cu tine? Oare are nevoie de mai multă mișcare? Oare are nevoie de o pauză, e supra-obosit, sau copleșit? Oare pur și simplu își dorește ceva și nu știe să exprime ce simte decât aruncând?

Energia pe care o consumi pentru a-l certa sau a-l pedepsi, consum-o mai bine pentru a găsi răspuns la aceste întrebări. Nu există copii răi, există copii care se simt… rău, frustrați, neînțeleși, neiubiți etc.

PS: Like, Comment & Share. Distribuie la tine în Story, dacă ți-a plăcut articolul. Susține proiectul  @taticul_modern pe Instagram.




Leave a comment

Your email address will not be published.

*