Tu îți supraveghezi mereu copilul când se joacă lângă/în apă?
Acum că e sezonul vacanțelor la mare, relaxării la piscine și jucatului frecvent în/cu apă, e esențial să cunoaștem câteva reguli de bază pentru siguranța copiilor noștri.
În primul rând, știai că înecul este cea mai frecventă cauză de deces la copiii între 1-4 ani? Îngrijorător și greu de crezut, în același timp, așa-i? Cu toate acestea, copiii mor înecați nu doar la mare sau piscină, dar chiar și în cada de acasă.
În al doilea rând, gândul că „mie asta n-are cum să mi se întâmple” nu te protejează nicicum. Iată respectarea câtorva recomandări de bază, ajută enorm:
- Nu-ți lăsa niciodată micuții singuri la baie sau WC. Capul lor este mai greu în raport cu restul corpului, de aceea ei se dezechilibrează ușor și pot cădea cu capul în cada cu apă (chiar dacă e puțină) sau în WC.
- Nu-ți lăsa niciodată copiii nesupravegheați în cadă. Nici măcar pentru o secundă. Există riscul să alunece, să se dezechilibreze, sau să cadă din/în ea. Există riscul să-și toarne accidental apă pe față cu vreo jucărie, cană, căldărușă, sau chiar cu jetul de la duș. Copiii se pot îneca cu extrem de puțină apă.
- Golește toate vasele, jucăriile, bazinul gonflabil după scăldat și nu lăsa nimic „pentru mai târziu”.
- Nu lăsa jucării în apă sau în jurul piscinei, copiii pot fi tentați să le ajungă și să cadă în bazin.
- Instalează un gard de protecție special în jurul piscinei și asigură-te că micuțul nu poate ajunge sau cădea accidental în apă. Instalațiile improvizate pot fi riscante, ai mare grijă la acest aspect.
- Nu-ți găsești copilul? În primul rând, verifică piscina, cada, bazinul gonflabil (WC-ul din curte, după caz) și abia apoi restul casei și grădinii. În caz de înec, fiecare secundă CONTEAZĂ!
- Dacă mergeți cu mai mulți prieteni la bazin, stabiliți, pe rând, câte un adult care să supravegheze micuții câte 15-30 de minute, apoi vă schimbați. Important este să-i supravegheze non-stop cineva din adulți.
- Neapărat privește video instrucțiuni cum se salvează un bebeluș, un copil sau un adult de la înec. Sunt manevre diferite, în funcție de vârstă și greutate, e important ca orice părinte să le cunoască și exerseze.
- Chiar și copiii care pot înota, trebuie neapărat supravegheați. Nu te baza doar pe lecțiile de înot, incidentele se întâmplă și celor mai buni înotători.
10. Te rog, recomandă aceasta postare tuturor părinților pe care îi cunoști, sau dă-le un tag în comentarii!❤ Distribuind această postare altor persoane, poți preveni o tragedie și poți salva vieți!
A fi un părinte implicat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău. Pentru mai multe resurse și idei cum poți să te implici în viața copilului tău, înregistrează-te la curs, urmărește-mi contul de Instagram sau blogul www.taticulmodern.md
Iar dacă vrei să mă susții și mai mult, devino patron al proectului „Tăticul Modern” 🤗
Leave a comment