Planul de naștere, mit sau realitate?
Planul de naștere nu este un concept nou, dar pentru că e rar acceptat de medici, puțin discutat în rîndurile părinților și deloc promovat în maternități (private/de stat), sună un pic SF.
Pe scurt, asta e o foaie pe care scriți cele mai primordiale doleanțe legate de naștere și bebeluș, care intervenții medicamentoase și/sau invazive le acceptați, care nu și care doar în caz de urgență. Ca să fie mai clar, vă prezint cîteva aspecte ale planului nostru de naștere (scris din numele soției) pe care l-am prezentat la una din maternități. Ce e scris cu albastru e răspunsul primit și ceea ce ne-a făcut să schimbăm maternitatea chiar cu o zi înainte de naștere:
1. Vreau să nasc natural, fără intervenții medicamentoase sau invazive: oxitocină, pastile, injecții, perfuzii, anestezii, inducere artificială a nașterii, ruperea membranelor, dilatarea manuală a colului etc; (natural nu se poate, doar cezariană)
2. Vreau să asiste soțul la naștere, fie aceasta naturală, fie cezariană de urgență; (tatăl poate asista doar la naturală)
3. Pentru intimitate vreau să asiste cît mai puțină lume în sala de naștere (imposibil, asistă obligatoriu 5 lucrători medicali)
4. Să mi se permită să stau în orice poziție îmi doresc în travaliu și în expulzie; (în expulzie doar culcat)
5. Cordonul să fie tăiat doar după ce nu mai pulsează; (cordonul se taie imediat, conform protocolului). Culmea, în protocol scrie altceva (vezi foto):
6. Bebelușul să fie pus pe pieptul meu (sau al tatălui în caz excepțional) imediat după naștere pentru a-i asigura contactul piele-la-piele; (contactul piele-la-piele cu tatăl nu se practică)
7. Să fe încurajată alăptarea la sîn, categoric nu vreau să i se administreze lapte praf și/sau glucoză; (doar sub răspunderea personală)
8. Să fiu lăsată să elimin singură placenta, să nu mi se administreze oxitocină pentru a grăbi procesul (oxitocina este obligatorie), să nu fie trasă de cordon sau extrasă prn chiuretaj; (așteptăm maxim 30 de minute)
9. Nu vreau epiziotomine (pentru evitarea ei, vreau să fiu lăsată să nasc în altă poziție decît pe spate și să fiu lăsată să împing doar atuncî cînd simt reflexul de expulzie); (naștere doar culcată, împingi cînd îți spune medicul)
10. Nu vreau să fiu apăsată pe burtă pentru a împinge copilul și a naște mai repede;
11. Nu vreau cateter pentru urină (decît dacă situația e foarte gravă); (profilactic, se pune cateter tuturor pacientelor)
12. Nu vreau ca bebelușul să primească antibotice sau orice alte medicamente fără analize concrete care să releve nevoia de așa ceva;
13. Nu vreau certificat de naștere a bebelușului la ieșirea din maternitate. Și altele…
Cînd elaborați planul de naștere trebuie să lăsați loc și de abateri, trebuie să fiți gata de orice. Noi eram gata de orice, dar ne-am dorit șansa de a încerca nașterea naturală. Nimeni nu e în drept să vă priveze de acest privilegiu fără argumente solide. În cele din urmă soția a născut natural, repede (3 ore) și fără complicații. De ce trebuia cezariana? Pentru că e mai „repede”!
E important să mai știți că există recomandări, există protocoale, există standarte medicale aprobate de MS RM (Ministerul Sănătății Republicii Moldova) sau de OMS (Organizația Mondală a Sănătății), dar, înainte de toate, există consimțămîntul pacientului. Nimeni nu poate face o clismă gravidei dacă ea nu-și dă acordul. În maternitățile noastre asta-i o normă. De ce? Pentru că pacientele nu știu că pot refuza asta sau, mai simplu, nu știu că pot trece acest punct în planul de naștere individual.
În altă ordine de idei, conform acelorași protocoale și standarte, pacineții TREBUIE să fie informați la orice pas, în avans, despre proceduri și intervenții, despre medicamente și administrări. Memorizați asta și nu vă lăsați manipulați de medici. Informația înseamnă putere, documentați-vă și cereți-vă drepturile!
He-he, mă gândeam să pregătesc și eu un plan similar la nașterea copilașului nostru, dar, pentru că ne-am înteles să naștem cu un ginecolog anume, ne-am lăsat pe mâna sa în totalitate…și am regretat enorm de mult. Personalul a fost foarte iresponsabil și ignorant. Sunt persoane ce mărturisesc că și cu-n plan de naștere medicii se încumetă să facă totul ca de obicei. Mi-aș dori ca situația să se schimbe și nașterea să aparțină, în sfârșit, mamelor, bebelușilor, taților.
De asta se recomandă un partener la naștere, mama se concentrează pe naștere, partenerul are grijă să vi se respecte planul, de obicei asta ajută și medicii se conformează.