Și copilul tău desenează pe pereți și nu știi cum să-l faci să renunțe la acest obicei?

Copiii nu se trezesc cu planul făcut de dimineață: azi voi desena pereții din living, mâine pe cei din dormitor. Ei văd stimulul (creioanele) și reacționează din curiozitate (oare va lăsa dungă peste tot?). De aceea, în primul rând:

  1. Păstrează toate rechizitele pentru creativitate departe de ochii și mânuțele copilului. Dacă nu le vede, nu le vrea. Și dacă nu are acces liber la ele, nu se pot întâmpla incidente.
  2. Primele creioane se recomandă să fie cele din ceară, pentru că lasă ușor urme colorate intens. Din cauza creioanelor de calitatea proastă, unii copii ajung să urască această activitate, dar ea este extrem de necesară pentru dezvoltarea lor.
  3. Rupe creioanele de ceară în jumătate, sau în 3, astfel încât să încapă în pumnul micuțului. Doar așa copilul învață să le țină corect, cu 3 degețele. Creioanele lungi, încă nu le poate ține corect, iar ulterior va fi greu de reeducat și s-ar putea să dezvolte și o dificultate de scriere.
  4. Dacă are frați mai mari, îi va imita întocmai, luându-le creioanele și desenând cu ele peste tot. În acest caz stabiliți zonele unde acest lucru e permis și unde e interzis, inclusiv consecințele. Instruiți copiii mai mari să le utilizeze doar pe masa de lucru, sau în camera unde-și fac temele. Dacă încă nu merge la școală, pur și simplu fii mereu lângă ei când fac activități ce pot face mizerie.
  5. Lipește tapete sau foi mari pe pereți, dulapuri, podea și permite-i să exploreze acolo, desenând și tu alături de el.Erasable-Frames-Wall-Decal-8
  6. Cu micuții ce nu merg încă la grădiniță fă activități zilnice, la aceeași oră, imediat după dejun. 10-15 minute pe zi sunt suficiente ca el să descopere (pe rând) acuarela, guașul, creioanele, hârtia colorată, foarfeca, cleiul etc. doar în prezența ta. Apoi le ascunzi și el uită de ele și nici nu le caută pentru că știe că a doua zi va explora din nou.
  7. Permite-i să facă ce vrea în camera lui. Să deseneze unde vrea, să lipească, să zgârâie etc. În 3-5 ani oricum vei face reparație, în schimb copilul a avut parte de timp suficient să exploreze, să descopere, să experimenteze.b0c59d2f00765bee33b1212e24a3e2884645996b
  8. Evită să-i faci cunoștință cu cariocile, markerele cât mai mult timp. După ce le descoperă, nu va mai dori să coloreze cu creioane obișnuite pentru că ele trebuiesc apăsate pentru a lăsa o culoare intensă, iar copiii preferă să depună puțin efort. Ei nu știu că prin acest efort ei își dezvoltă mușchii mâinii și motricitatea, dar tu știi, așa că ai grijă de asta.
  9. Dacă te gândești să pui o tablă cu cretă pentru a-i satisface nevoia de creație, ai grijă unde o plasezi. Ideal ar fi afară, pe terasă sau la balcon, altfel praful de la cretă poate fi inhalat, iar copiii mai mici se pot îneca cu el. Utilizează mereu o lavetă umedă pentru a șterge tabla, niciodată ceva uscat.chalkboard-walls-for-kids-room-3-e1490175355978

În concluzie, pentru a evita micile incidente și alte opere de artă în locuri nedorite, pur și simplu fii acolo alături de copii cât timp fac activitatea, iar apoi ai grijă să ascunzi rechizitele în locuri la care micuții nu au acces liber. Iar dacă totuși incidente se întâmplă, nu-i certa. Implică-i în curățat, spălat, reparat și asigură-i că-i iubești indiferent de năzbâtii. Niciun obiect nu poate fi mai valoros decât copilul tău.

Scrie în comentarii ce „experimente” a făcut copilul tău în cele „2 secunde” cât l-ai lăsat nesupravegheat :)

PS: Like, Comment & Share. Distribuie la tine în Story, dacă ți-a plăcut postarea. Susține proiectul  @taticul_modern pe Instagram




Leave a comment

Your email address will not be published.

*